Tips och hjälp

Nedan finns en handledning steg för steg hur man skapar en plats, samling och hur man använder arkivföremål m.m.

1. Skapa plats

Bild2

Du kan skapa en plats genom att trycka på ‘Skapa plats’-ikonen på t ex Platsrs startsida.
Du finner Skapa plats’-ikonen i mitten högt upp på startsidan.

Bild3

När du har tryckt på ‘Skapa plats’- ikonen, ska du ange var på kartan du vill ha din plats. Börja med att zooma in, dubbelklicka med musen på kartan, shiftklicka (håll in shifttangenten och enkelklicka med musen) eller använd zoom-reglaget till höger i kartan.

Bild4

När du är så inzoomad i kartan att du kan se ”din” plats – tryck på knappen ”Ange position”. Då förvandlas muspekaren till ett kikarsikte och du kan klicka dit en kartmarkör. Om det blir fel kan du bara dra i kartmarkören tills du är nöjd. Tryck på ”Spara”.

Till toppen

2. Skriv text

Bild5

Tryck på ”Klicka här för att lägga till inledning”. Skriv in en kort inledningstext. Längre texter hör hemma under ”Lägg till berättelse”. Glöm inte att spara!

text2

Skriv i rubrik, din text och upphovsman. Upphovsman kan vara du själv, men också okänd eller traditionell ifall det är en gammal skröna eller sägen  som har berättats i dina hemtrakter. Skriv gärna vem som har berättat för dig!

Till toppen

3. Ladda upp bilder

Bild8

Tryck på ”Lägg till bilder”.

Bild9

Tryck på ”Bläddra”.

Bild10

Markera en eller flera bilder. För att kunna spara en bild så måste du fylla i upphovsman och licens, så tänk på att det kan ta en stund i fall du väljer att ladda upp många bilder på en gång.

Bild11

Du måste klicka i rutan där du försäkrar att du har rätt att använda bilden. Är du osäker, läs mer om upphovsrätt och Creative Commons. Klicka sedan på ”Ladda upp”.

Bild12

Fyll i de olika fälten, ändra på titeln om du vill det, fyll i bildtext, upphovsman och upphovsrätt/licens. Är du osäker, läs mer om upphovsrätt och Creative Commonslicenser. Glöm inte att trycka på ”Spara” när du är färdig! Klicka bort rutan med krysset i högra hörnet för att komma tillbaka till platsen!

Till toppen

4. Lägg till bild i berättelse

Bild15

Så här ser nu din plats ut. Klicka på den lilla symbolen som ser ut som en penna för att redigera. Klicka på den lilla symbolen som ser ut som en soptunna för att radera berättelsen eller bilden. Om du vill koppla ihop bild och berättelse, klicka på symbolen som ser ut som en penna.

Bild16

Klicka på ”Lägg till bild till berättelsen”.

Bild17

Klicka på ”Koppla till berättelse”. Har du många bilder får du välja ut en.

skärmdumpar_nya_platsr_bild_i_berättelse

Så här ser nu berättelsen med bild ut.

Till toppen

5. Gilla/kommentera/bokmärka/tagga

skärmdumpar_nya_platsr_tagga

Nere till höger under kartan ser du en länk som heter ”Lägg till tagg”. Klicka där för att nyckelordsmärka din berättelse, t ex familjehistoria, spökhistoria, småland, 20-talet. Nyckelord gör det lättare för andra att hitta din berättelse. Du måste skriva in nyckelorden ett och ett, det fungerar inte att skriva in många på en gång och separera med komma. Om du hittar andras berättelser som du tycker om kan du gilla dem, kommentera dem och bokmärka dem. Om du bokmärker en plats hamnar den automatisk på din egen ”Min Sida” under fliken ”Bokmärken”.

Bild19

Ibland uppstår det intressanta diskussioner i kommentarsfälten.

Till toppen

6. Logga in/skapa konto med Facebook

Varför?
- Att skapa ett konto går snabbare
- Du slipper komma ihåg ditt användarnamn och lösenord

* Jag har redan ett konto på Platsr och vill ansluta det till Facebook:

skärmdumpar_nya_platsr_facebookinlogg

Om du redan har ett konto på Platsr kan du använda/ansluta det kontot med ditt Facebook-konto. Logga in med ditt gamla Platsr-inlog  på Platsr sajt och gå till Min sida. Klicka på Facebook-ikonen (se bild ovan)

* Jag har inget konto på Platsr och vill skapa ett med uppgifter från mitt Facebook-konto:

Om du vill skapa ett nytt konto på Platsr med uppgifter från Facebook (din epostadress och ditt Facebook-id) klickar du på Facebook-ikonen bredvid inloggningsrutan på Platsr startsida (det gör att du även kan logga in med Facebook-knappen i fortsättningen). Du får då upp popupfönstret som visas på bilden ovan.

Ditt namn står i rutan men du kan så klart ändra till ett annat användarnamn om du vill.

OBS! Du kan inte skapa ytterligare ett nytt Platsr-konto om du sedan tidigare har samma epost till både Facebook och Platsr. Du får då logga in på Platsr som vanligt och gå till Min sida som beskrivet ovan i första exemplet.

Till toppen