Om copyright / Creative Commons

Grundtanken med Platsr är att informationen ska vara fri att dela och sprida. Vi stödjer därför Creative Commons-licensiering samt Public domain mark, som egentligen inte är en licens utan en märkning som talar om för användaren att materialet inte omfattas av upphovsrätt. CC-BY-licensen och Public domain mark är relevanta både när du själv lägger upp ditt eget material på Platsr och när du vill använda andras.

Creative Commons – Erkännande (cc-by)
Innebär att vem som helst får använda materialet helt fritt (sprida, göra om, skapa nya verk, använda kommersiellt) så länge upphovsman anges (denna licens är förvald när du laddar upp bilder på Platsr).

Utslocknad upphovsrätt
Innebär att vem som helst får använda materialet, bilden är såpass gammal att upphovsrätten ’slocknat’. Det sker 50 år efter fototillfället. Dock rekommenderar vi att ange upphovsman om sådan finns. Om du inte vet vem som är upphovsman kan du skriva ”Fotograf: okänd”.

Om du vill:

  • Ladda upp eget material som du äger rätten till eller har i din ägo kan du välja mellan:

1. Creative commons erkännande (cc-by)
2. Utslocknad upphovsrätt

  • Ladda upp andras material på Platsr:
    Du kan endast återanvända andras material märkt med:
    1.Creative commons erkännande (cc-by)
    2. Utslocknad upphovsrätt

Text och bild från andra personer som är märkta med andra Creative Commons- licenser kan du alltså inte använda på Platsr, om du inte frågar upphovsmannen ifall det går bra att sprida materialet under cc-by eller pd-mark. Ifall du ser andra typer av Creative commons-licenser på Platsr så beror det på att vi fram till augusti 2015 stödde sex Creative commons-licenser. Orsaken till att vi valde att minska antalet kan du läsa om här.

 

En reaktion på “Om copyright / Creative Commons

  1. Pingback: Skillnaden mellan Wikipedia och Platsr - K-blogg - Riksantikvarieämbetets blogg